Gradueret konsistens i praksis

Lær, hvordan du laver mad med konsistenserne blød, gratin og cremet.

Graduering til blød konsistens

Blød kost er den graduering af konsistensen, der minder mest om den umodificerede mad.

Frem for at udvikle egentlige opskrifter på blød konsistens er det i stedet prioriteret at beskrive erfaringer med, hvordan man kan tilberede og anrette den umodificerede mad, så den er egnet til blød konsistens. Hvad den enkelte borger har behov for vil dog altid bero på en individuel vurdering.

Håndtering af blød konsistens

Vis alle

Mejeriprodukter

Alle mejeriprodukter, så som yoghurt, er egnet til borgere med behov for blød konsistens.

Hele stykker kød

Hele stykker kød såsom stege og fileter køres altid enten gennem en kødhakker eller skæres eller rives meget tyndt og småt. Der kan anvendes silikoneforme til at skabe den form stegen har og derved skabe et bedre visuelt indtryk for den borger, der har behov for den bløde konsistens.

Man kan fx anvende en rektanglet silikoneform, hvorefter den tages ud og skæres så det ligner kødskiver på tallerkenen.

Trin 1: Først hakkes kødet

Trin 2: Silikoneformene sprayes

Trin 3: Kødet presses fri fra silikoneformene

Trin 4: Kødet tages ud af silikoneforme

Trin 5: Det skiveskårne kød skæres og anrettes på tallerken.

Fars

Farsretter er i sig selv bløde og er derfor egnet for borgere på blød kost. Ved stegeskorpe, kan farsretten dampes i ovnen for at blødgøre maden inden den serveres for borgeren.

Pasta, nudler, ris og brød

Der kan anvendes kartoffelmos og pasta med sovs. Brød kan tilbydes uden kerner og skorpe.

Grøntsager og kartofler

Kogte grøntsager, der kan moses med en gaffel eller grøntsagsmos. 

Stegte og ovnbagte grøntsager og kartofler efterbehandles altid efterfølgende på damp. Dette for at sikre, at grøntsagerne bliver helt møre samtidig med, at stegeskorpen skal forsvinde.

Grøntsager og kartofler dampes altid helt møre.

Frugter

Måder til servering af frugt til borgere med behov for blød kost er friske frugtstykker, der er naturligt bløde og kan moses med en gaffel eller frugtgrød, frugtsupper og frugtjuice.

Billede
Gratineret kød, der tages ud af en silikoneform.
Et eksempel på et helt stykke kød, der er blevet hakket og formet, så det er velegnet til blød konsistens.

Graduering til gratinkonsistens

Ved tilberedning af mad med gratinkonsistens, er erfaringen, at der anvendes forskellig metodik til hhv. kold og varm produktion. Dette ridses kort op i nedenstående.

Håndtering af gratinkonsistens

Vis alle

Kold produktion

Ved kold produktion af gratinkost, tilsættes husblas og maden serveres på kolde tallerkener, for ikke at smelte og blive til væske.

Varm produktion

Ved varm produktion af gratinkonsistens tilsættes æg og majsstivelse for at få den korrekte konsistens og som er bedst egnet til varmebehandling.

Maden serveres på varme tallerkner, så samme konsistens bevares. Erfaringen er, at brug af mel giver en klistret konsistens. Denne type mel er således ikke anvendt i denne kogebog. Undtaget er dog opskrifter, der indeholder hvedemel i umodificeret form.

Koldt tilbehør til varm mad, såsom surt og kompot serveres i en kold skål ved siden af. Dette for at undgå, at det smelter pga. den varme tallerken og den varme mad på tallerkenen.

Genkendelighed

Ved gratinkonsistens er der bedre muligheder for at skabe genkendelighed end tilfældet er med cremet konsistens.

Ved tilberedning af mad med gratinkonsistens tilsættes (efter blendning) et bindemiddel, der giver mulighed for at skabe en form, der minder mest muligt om den umodificerede udgave. 

Billede
Silikoneforme med runde huller, der bliver fyldt med en cremet masse fra en sprøjtepose.
Et eksempel på en gratineret opskrift med brug af bindemiddel, der giver mulighed for at skabe en form, der minder mest muligt om den umodificerede udgave.

Graduering til cremet konsistens

Ved tilberedning af mad med cremet konsistens anvendes der ofte fortykningsmiddel til at opnå den rette konsistens. Læs mere om dette i nedenstående.

Håndtering af cremet konsistens

Vis alle

Brug af fortykningsmiddel

I de fleste tilfælde er det nødvendigt at tilsætte fortykningsmiddel, når der produceres mad til cremet konsistens. Væske og tørstof i de enkelte opskrifter i den daglige produktion, kan variere meget fra gang til gang og fra den ene grundopskrift til den anden. Desuden kan fortykningsgraden af de forskellige mærker af fortykningsmidler influere på det endelige resultat.

Desuden kan faktorer som temperatur og tid, inden servering af retten for borgeren, spille ind. Derfor skal mængdeangivelsen af fortykningsmiddel i de enkelte opskrifter, tages med forbehold. Den eksakte tilsætning af fortykningsmiddel vil variere fra opskrift til opskrift og vil altid bero på en individuel vurdering af, om der skal tilsættes mere eller mindre fortykningsmiddel.

Da massen tykner pludseligt, er det væsentligt, at der kun tilsættes lidt fortykningsmiddel i af gangen. Erfaringen fra produktionen er, at der ved produktion af cremet konsistens, kommes 1 teske uden top i ad gangen, hvorefter massen blendes. Det vurderes løbende om konsistensen er korrekt ved brug af fx en gaffel i massen.

Læs mere om brug af fortykningsmiddel

Vurdering af konsistensen

Som rettesnor for vurdering af konsistensen har der i udviklingsprojektet været fokus på følgende: Konsistensen skal være uden klumper og må ikke være flydende så det løber ud ved anretning på en tallerken. Konsistensen skal være cremet. Dette kan tjekkes ved brug af en ske. Placer massen på en ske og vend skeen med massen om.

Hvis massen løber langsomt – eller slet ikke løber af skeen, er konsistensen rigtig. Maden må ikke give anledning til at tygge og må ej heller løbe ud som væske mellem tænderne. Derfor er det en god idé altid at vurdere konsistensen ved at mærke efter i egen mund.

Reduktion ved varmebehandling

Erfaringen fra produktionen viser endvidere, at der kan være behov for at reducere den cremede konsistens ind ved svag varme.

Den endelige konsistens vurderes – som beskrevet under tilsætning af fortykningsmiddel – fra gang til gang. Hvis en masse er for tyk til at blive blendet glat, tilsættes mere væske, hvorefter man kan reducere væsken til rette konsistens.

Billede
Tre forskellige gafler med hver deres væske eller creme på.
Af billederne fremgår, hvordan konsistensen skal være for en cremet konsistens, når den er tilpas, samt hvordan den ser ud ved hhv. en for tyk og for tynd konsistens.