Introduktion til siden
Fokus på mad i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune prioriterer maden til ældre meget højt og har i mange år arbejdet med at forbedre madkvaliteten, blandt andet ved at tilberede mad fra bunden af friske, økologiske råvarer.
Samtidig er der stor fokus på, at maden passer den enkeltes behov. Vi ved, at mad stimulerer sanserne og vi har hele tiden fokus på at skabe den bedste opskrift på det gode måltid og den gode måltidsoplevelse for ældre.
Udvikling af opskriftssamlingen
Mange ældre med behov for støtte har problemer med dysfagi. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har derfor sat fokus på at skabe tilbud om træning, støtte samt mad og drikke til borgere med tygge-synke-problemer.
I den forbindelse blev der i starten af 2015 igangsat et udviklingsarbejde med det formål at udvikle opskrifter på kost med modificeret konsistens. Målet var at skabe inspiration til køkkener, der tilbereder dysfagidiæt til borgere med tygge-synke-problemer og kombinere den sensoriske og kulinariske kvalitet af maden med sikkerhedsaspektet.
Resultatet af udviklingsarbejdet er denne opskriftssamling. Køkkenpersonale - internt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen - har adgang til opskrifterne via det fælles kostberegningssystem. Det er dog prioriteret at offentliggøre opskrifter, retter og erfaringer fra processen. Dette sker i håbet om, at det dels kan medvirke til at skabe opmærksomhed på hele problematikken omkring dysfagi og dels bidrage til inspiration til andre, der tilbereder mad til personer med tygge-synke-problemer.
Mål for udvikling af dysfagidiæt
I udviklingen af opskrifter og retter til borgere med behov for kost med modificeret konsistens, er der taget udgangspunkt i det praksisnære med borgerens behov i centrum. Målet er at øge livskvaliteten hos borgere med behov for dysfagidiæt ved at:
Skabe valgmuligheder for borgere med dysfagi ved at udvikle opskrifter på henholdsvis en gratinudgave og en cremet udgave af forskellige eksempler på henholdsvis morgenmad, frokost, aftensmad, forretter, desserter og mellemmåltider.
Borgere med dysfagi også tilbydes mad tilberedt fra bunden af friske, økologiske råvarer.
Konsistensjusteringen tager udgangspunkt i en umodificeret ret med henblik på, at alle tilbydes eksempelvis flæskesteg med brun sauce, kartofler og rødkål, når dette er på menuen. Det betyder, at borgere med dysfagi vil opleve at have de samme muligheder som andre og ikke være udelukket fra det fællesskab, som et måltid mad kan være.
Skabe genkendelighed ved maden gennem farver, former og anretning – af de konsistensjusterede udgaver.
Sikre den sensoriske kvalitet af maden ved løbende smagstest foretaget både af fagprofessionelle og borgere.
Sikre et tilstrækkeligt næringsindhold af maden.
Have fokus på sikkerheden ved testning af de udviklede retter på borgere i samarbejde med ergoterapeut med dysfagikompetencer.