Graduering til blød konsistens

 

Her beskrives erfaringer fra håndtering af blød konsistens

 

Blød kost er den graduering af konsistensen, der minder mest om den umodificerede mad. Frem for at udvikle egentlige opskrifter på blød konsistens er det i stedet prioriteret at beskrive erfaringer med, hvordan man kan tilberede og anrette den umodificerede mad, så den er egnet til blød konsistens. Hvad den enkelte borger har behov for vil dog altid bero på en individuel vurdering.

Mejeriprodukter

Alle mejeriprodukter, så som yoghurt, er egnet til borgere med behov for blød konsistens.

Hele stykker kød

Hele stykker kød såsom stege og fileter køres altid enten gennem en kødhakker eller skæres eller rives meget tyndt og småt. Der kan anvendes silikoneforme til at skabe den form stegen har og derved skabe et bedre visuelt indtryk for den borger, der har behov for den bløde konsistens. Man kan f.eks. anvende en rektanglet silikoneform, hvorefter den tages ud og skæres så det ligner kødskiver på tallerknen.

Et eksempel på et helt stykke kød, der hakkes og formes så det er velegnet til blød konsistens

Proces3Trin 1: Først hakkes kødet
Trin 2: Silikoneformene sprayes
Trin 3: Kødet presses fri fra silikoneformene
Trin 4: Kødet tages ud af silikoneforme
Trin 5: Det skiveskårne kød skæres og anrettes på tallerken

Fars

Farsretter er i sig selv bløde og er derfor egnet for borgere på blød kost. Ved stegeskorpe, kan farsretten dampes i ovnen for at blødgøre maden inden den serveres for borgeren.

Pasta, nudler, ris og brød

Der kan anvendes kartoffelmos og pasta med sovs. Brød kan tilbydes uden kerner og skorpe.

Grøntsager og kartofler

Kogte grøntsager, der kan moses med en gaffel eller grøntsagsmos. Stegte og ovnbagte grøntsager og kartofler efterbehandles altid efterfølgende på damp. Dette for at sikre, at grøntsagerne bliver helt møre samtidig med, at stegeskorpen skal forsvinde. Grøntsager og kartofler dampes altid helt møre.

Frugter

Måder til servering af frugt til borgere med behov for blød kost er friske frugtstykker, der er naturligt bløde og kan moses med en gaffel eller frugtgrød, frugtsupper og frugtjuice.