Fokus på mad i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune prioriterer maden til ældre meget højt og har i mange år arbejdet med at forbedre madkvaliteten, blandt andet ved at tilberede mad fra bunden af friske, økologiske råvarer. Samtidig er der stor fokus på, at maden passer den enkeltes behov. Vi ved, at mad stimulerer sanserne og vi har hele tiden fokus på at skabe den bedste opskrift på det gode måltid og den gode måltidsoplevelse for ældre.

Mange ældre med behov for støtte har problemer med at tygge- og synke. Læs mere om det her. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har derfor sat fokus på at skabe tilbud om træning, støtte samt mad og drikke til borgere med tygge-synke-problemer. I den forbindelse blev der i starten af 2015 igangsat et udviklingsarbejde med det formål at udvikle opskrifter på konsistensjusteret mad. Målet var at skabe inspiration til køkkener, der tilbereder konsistensjusteret mad til borgere med tygge-synke-problemer og kombinere den sensoriske og kulinariske kvalitet af maden med sikkerhedsaspektet.

Resultatet af udviklingsarbejdet er denne kogebog med opskrifter og retter. Køkkenpersonale - internt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen - har adgang til opskrifterne via det fælles kostberegningssystem. Det er dog prioriteret at offentliggøre opskrifter, retter og erfaringer fra processen. Dette sker i håbet om, at det dels kan medvirke til at skabe opmærksomhed på hele problematikken omkring tygge-synke-problemer og dels bidrage til inspiration til andre, der tilbereder mad til personer med tygge-synke-problemer.